تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,677 |
تعداد مقالات | 13,681 |
تعداد مشاهده مقاله | 31,731,374 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 12,540,227 |
بررسی آرایه شناختی برخی از گونههای ایرانی سرده گل فراموشم مکن از تیره گاو زبانیان بر اساس صفات ریز ریختشناسی کاسه گل و فندقه | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم زیستی گیاهی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 4، دوره 15، شماره 2 - شماره پیاپی 56، شهریور 1402، صفحه 51-66 اصل مقاله (981.43 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22108/ijpb.2024.138560.1331 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهاره اکبرنژاد1؛ فر خ قهرمانی نژاد* 1؛ محمود بیدارلرد2؛ مهرشید ریاحی1؛ احسان حسینی3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، رشت، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3انجمن زیست شناسی ایران، تهران، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
گیاهان سرده گل فراموشم مکن با داشتن فندقههای تخم مرغی، صاف و براق قهوهای تا سیاه خود از سایر سردههای تیره گاوزبانیان قابل تشخیص هستند. بررسی روابط آرایه شناختی گونههای این سرده به علّت ارزش زینتی و صنعتی و دارا بودن اسانسهای معطر، مهم است. پژوهش حاضر با هدف بررسی آرایه شناسی گیاهان سرده گل فراموشم به کمک صفات ریخت شناسی کاسه و فندقه انجام شده است. نمونههای خشک هرباریومی از هرباریومهای دانشگاه خوارزمی تهیه شدند، کاسهگل و فندقهها در زیر استریومیکروسکوپ جدا و تصاویر آنها تهیه شد و سپس تصاویر توسط نرمافزارهای سنجش و اندازه گیری تصاویر و تحلیل دادهها، از جمله ImageJ 1/5v و Past 4/13v بررسی شدند. نتایج نشان دادند صفات کاسه، کرکهای کاسه گل و صفات فندقه نظیر شکل دندانه کاسه گل، شکل پراکندگی کرکها و همچنین وجود یا عدم و جود زائده سفید در فندقهها در افتراق گونههای این سرده مفید هستند. با بررسی آرایه شناسی و تبارشناختی صفات کاسه و کرکهای کاسه گل و فندقه مشخص شد این صفات میتوانند تا حدودی جهت جداسازی زیر سرده M. Pop. (Turcz.) Strophiostoma در این سرده نیز مفید باشند. همچنین نتایج حاصل از تحلیل درخت تبارشناختی بر اساس صفات کاسه گل و فندقه ها نشان دادند گونههای این زیر سرده تا حدودی تکنیا هستند. در این پژوهش بر اساس صفات تشخیصی فندقه و کاسه کلید شناسایی برای گونه های مورد بررسی ارائه شده است. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
تیره گاو زبانیان؛ گل فراموشم مکن؛ فندقه؛ کاسه گل؛ کرکهای کاسه گل | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه تیره گاوزبانیان (Boraginaceae s.str.) حدوداً 100 سرده و 1600 گونه با مرکز پراکنش اوراسیا در دنیا دارد (Weigend et al., 2016). سرده گل فراموشم مکن (L. Myosotis) در دنیا دارای 80 تا 100 گونه است (Mabberley, 2008; Weigend et al., 2016). براساس کتاب فلور ایرانیکا شماره 48 سرده Myosotis دارای دو زیر سرده به نامهای Myosotis و Strophiostoma است. خود زیر سرده Myosotis دارای سه سری به نامهای Myosotis، Sylvatica و Arvenses است. سری Myosotis دارای 4 گونه، سری Sylvatica داری 8 گونه، سری Arvenses دارای 3 گونه و زیر سرده Strophiostoma دارای 4 گونه هستند (Riedl, 1967). براساس فلور ایران جلد 39 سرده Myosotis دارای دو زیر سرده Myosotis و Strophiostoma است و زیر سرده Myosotis دارای 11 گونه و زیر سرده Strophiostoma دارای 4 گونه هستند (Khatamsaz, 2002). این سرده آرایه مونوفیلتیک یا تکنیایی است (Shrafati et al., 2014) و ویژگی بارز آن در بین دیگر سردههای تیره گاوزبانیان، فندقههای تخم مرغی شکل، صاف و براق قهوهای تا سیاه رنگ است. گیاهان گل فراموشم مکن عمدتاً در مناطق معتدله در هر دو نیمکره پراکنده شدهاند و تعداد معدودی گونه در مناطق آلپی و مناطق استوایی پراکنش دارند (Winkworth et al., 2002). در این توزیع گسترده، این سرده دارای دو مرکز تنوع یکی در غرب اوراسیا، جایی که تقریباً 60 گونه وجود دارد (Al-Shehbaz, 1991) و دیگری در نیوزلند که تقریباً 35 گونه معتبر توصیف شده است (Moore, 1961Moore & Simpson, 1973; ). در خارج از این دو منطقه، سرده تنوع اندکی دارد و کمتر از 10 گونه محدود به آمریکای شمالی، آمریکای جنوبی، آفریقا، گینه نو و استرالیا میشود (Al-Shehbaz, 1991). در ایران تاکنون 16 گونه از این سرده گزارش شده است (Akbarnejad, 2023). اگرچه Myosotis به وضوح توسط صفات ریختشناسی تعریف میشود، ولی از نظر طبقهبندی پیچیده است (Al-Shehbaz, 1991). در کنار صفاتی که در شرح آرایهها استفاده شدند، از صفات دیگری از جمله ساختار کلاله، غدد شهدی، یا به عبارت دیگر حلقه دیسک مانند زیر تخمدانی میتوان در تاکسونومی گیاهان این سرده استفاده کرد (Weryszko-Chmielewska, 2003). یافتههای پژوهشهای قبلی نشان دادند آناتومی اندامهای رویشی گیاهان گلدار میتواند از نظر طبقهبندی در شناسایی اولیه نمونههای گیاهی و به عنوان کمکی برای ایجاد روابط متقابل گونهها و در سطح بالاتر از گونه مفید باشد (Metcalfe & Chalk, 1983). تاکنون پژوهشهای زیادی درباره صفات ریختشناسی، ریز ریختشناسی و مولکولی گیاهان گلدار از جمله این سرده انجام شده است (Akbarnejad, 2023; Akbarnejad et al., 2023; Noroozi et al., 2022; Abbasi et al., 2011; Díez, 1994; Metcalfe & Chalk, 1979; Meudt, 2015; Ning et al., 1992; Nyawuame & Gill, 1990; Cohen, 2014; Retief & Van Wyk, 1997; Zamani, 2022; Dylami et al., 2018; Javanmardi, 2015) که به طبقهبندی تاکسونومیکی آنها کمک کرده است. از این پژوهشها میتوان به عنوان نمونه به نتایج Metcalfe و Chalk (1979) که به بررسی برخی از خواص تشریحی تیره گاوزبانیان در بررسی تبارشناختی این سرده پرداختهاند(Metcalfe & Chalk, 1979) اشاره کرد. همچنین Akbarnejad et al, (2023) صفات ریختشناسی، ریز ریختشناسی ساقه در برخی از گونههای ایرانی سرده Myosotis برای بررسی روابط تبارشناختی این سرده در تیره گاوزبانیان را بررسی کردند (Akbarnejad, et al., in press). پژوهش حاضر با هدف بررسی روابط آرایه شناسی برخی از گیاهان سرده گل فراموشم مکن (Myosotis) انجام شده است، تا علاوه بر مشخص نمودن اهمیت و نقش صفات کاسه و فندقه در جدایی گونهها و آرایههای بالاتر، روابط تبار شناختی گونههای موجود در ایران به کمک این صفات نیز بررسی شوند. از آنجایی که سرده Myosotis دارای گلهای زیبایی هستند و در صورت شناسایی دقیق گونهها و پیدا کردن روابط آرایه شناسی آنها، شاید بتوان گونههایی با ارزش زینتی بالا و مهم به لحاظ اقتصادی پیدا نمود. همچنین میتوان در مسیر تکثیر و پرورش گونههای با ارزش زینتی و یا تولید عطر با استخراج اسانسهای مورد استفاده در صنایع عطرسازی (Znajdek-Awiżeń et al., 2014) حرکت کرد.
مواد و روشها نمونههای خشک هرباریومی از هرباریومهای T و FAR دانشگاه خوارزمی تهیه شده و به آزمایشگاه بیوسیستماتیک و سیستماتیک مولکولی گیاهی دانشگاه خوارزمی انتقال داده شدند. سپس نمونههای کاسهگل و فندقهها در زیر استریومیکروسکوپ جدا شده و تصاویر آنها تهیه شد. پس از آن با نرمافزار ImageJ 1/5v صفات مورد بررسی اندازهگیری و در ادامه کدگذاری شده و توسط نرمافزار Past 4/13v در ابتدا استاندارد شدند و درخت فیلوژنتیکی یا تبارشناختی آنها با UPGMA (Unweighted Pair Group Method with Arithmetic) با Boot Strap1000 ترسیم شد.
جدول 1- فهرست گونههای استفاده شده در بررسی آرایه شناسی صفات کاسه گل و کرکهای کاسه گل سرده Myosotis، همراه با نام هرباریوم، محل جمع آوری نمونهها. Table 1- The species used in the taxonomical study of Myosotis calyx and calyx trichome traits, along with the name of herbarium, place of collection.
جدول2- فهرست گونههای استفاده شده در بررسی آرایه شناسی صفات فندقه گل سرده Myosotis، همراه با نام هرباریوم، محل جمع آوری نمونهها. Table 2- The species used in the taxonomical study of Myosotis nuts traits, along with the herbarium number, place of collection.
نتایج جهت مقایسه کاسهگل و کرکهای کاسه گل گونههایی از سرده Myosotis مشخص شد طول کرک گونههای 1، 2، 3، 4، 5، 6 و 12 بلند است و در سایر گونهها کوتاه است. از لحاظ تراکم کرکها گونههای 2، 3، 6، 8، 9 و 10 دارای تراکم زیاد، گونه 1 دارای تراکم کم و باقی گونهها دارای تراکم کرک متوسط هستند. از لحاظ مقایسه شکل دندانهها و شکل پراکندگی کرکها به جدول 3 مراجعه شود. بزرگترین و کوچکترین طول کاسه به ترتیب مربوط به گونههای 5 و 10 و از لحاظ عرض کاسه بزرگترین و کوچکترین عرض کاسه مربوط به گونههای 5 و 10 است و از لحاظ عرض دندانه کاسه بزگترین و کوچکترین آنها به گونههای 1 و 3 مربوط میشود (جدول 1).
شکل 1- کاسه گل و کرکهای کاسه گل در گونههای بررسی شده Myosotis، 1- M. scorpioides، 2- M. olympica، 3- M. asiatica، 4- M. alpestris، 5- M. sylvatica ، 6- M. lithospermifolia ، 7- M. ramosissima، 8- M. stricta، 9- M. anomala، 10-M. sparsiflora، 11- M. propinqua و 12- M. pseudopropinqua. Figure 1- Calyx and calyx trichomes in the Myosotis species, 1- M. scorpioides, 2- M. olympica, 3- M. asiatica, 4- M. alpestris, 5- M. sylvatica, 6- M. lithospermifolia, 7- M. ramosissima , 8- M. stricta, 9- M. anomala, 10- M. sparsiflora, 11- M . propinqua and 12- M. pseudopropinqua.
جدول 3- مقایسه صفات کاسه گل و کرکهای کاسه گل سردهMyosotis . Table 3- Comparison of the Myosotis calyx and calyx trichomes.
ادامه جدول 3- مقایسه صفات کاسه گل و کرکهای کاسه گل سرده Myosotis. Table 3 continues- Comparison of calyx and calyx trichomes traits in the some species of Myosotis.
ادامه جدول 3- مقایسه کاسه گل و کرکهای کاسه گلMyosotis (واحدها بر حسب میلیمتر). Table 3 continues- Comparison of the Myosotis calyx and calyx trichomes (Units in mm).
جدول 4- صفات کیفی و کمی کدگذاری شده کاسه گل و کرکهای کاسه گل برخی از گونههای سرده Myosotis. Table 4- Coded qualitative and quantitative traits of some species of Myosotis calyx and calyx trichome.
در پژوهشهای انجام شده میزان تغییرات صفات کاسه گل و کرکهای کاسه گل زیر حد نرمال، 46 درصد بوده است که جهت پژوهشهای آرایه شناسی این سرده دارای ارزش چندانی نبوده، امّا میتواند در بررسی روابط گونهای یا آرایههای بالاتر مفید باشد.
شکل 2- درخت فیلوژنتیکی گونههای سرده Myosotis با بررسی صفات کاسه گل با ترسیم شده با نرم افزار Past.1- M. Scorpioides ، 2- M. olympica.، 3- M. asiatica، 4- M. alpestris، 5- M. sylvatica، 6- M. lithospermifolia ، 7- M. ramosissima، 8- M. stricta، 9- M. anomala، 10- M. sparsiflora، 11- M. propinqua ، 12- M. pseudopropinqua. Figure 2- Phylogenetic tree of Myosotis species by studying calyx traits drawing by Past software. 1- M. Scorpioides, 2- M. olympica, 3- M. asiatica, 4- M. alpestris, 5- M. sylvatica, 6- M. lithospermifolia, 7- M. ramosissima, 8- M. stricta, 9- M. anomala, 10- M. sparsiflora, 11- M. propinqua, 12- M. pseudopropinqua.
در بررسی روابط تاکسونومیکی صفات کاسه و کرکهای کاسه گل در گونههای مورد سرده Myosotis براساس جدولهای شماره 3 و 4 و درخت فیلوژنتیکی شکل شماره 2 میتوان عنوان داشت که نخستین شاخه پایه با حمایت 100 درصدی به دو کلاد پایه جدا شدهاند، که یک کلاد با حمایت 20 درصدی و کلاد دیگر با حمایت 9 درصدی خود به دو خوشه جدا میشوند. در بررسی مذکور در روابط تاکسونهای این درخت میتوان نتیجه گرفت بررسی صفات کاسه و کرکهای کاسه گل علاوه بر بررسی در سطح گونهایی میتواند در بررسی در سطح زیر سرده M. Pop. (Turcz.) Strophiostomaکه در درخت رسم شده فوق شامل گونههای 8 تا 12 میشود به صورت تک نیایی جدا شده و پژوهشهای قبلی (Riedl, 1967) را تائید میکنند (شماره گونهها بر اساس شماره و اسامی گونههای جدول شماره 1). در مقایسه فندقهها مشخص شد بزرگترین و کوچکترین طول فندقه به ترتیب متعلق به گونه شماره 2 و 8 و بزرگترین و کوچکترین عرض فندقه به ترتیب مربوط به گونههای شماره 4 و 8 است. در خصوص وجود زائده سفید گونههای شماره 1 تا 8 فاقد زائده سفید و گونههای شماره 9، 10 و 11 دارای زائده هستند. فندقههای گونههای 1، 2، 3 و 4 نوک کند و گونههای 5، 6، 7، 8، 9، 10 و 11 نوک تیز بودند. فندقههای گونههای 1، 4 و 10 فاقد حاشیه و فندقههای 2، 3، 5، 6، 7، 8، 9، 11 دارای حاشیه هستند. فندقههای گونههای 1، 3، 4، 8 و 9 فاقد برجستگی ناوی مشخص و فندقههای گونههای 2، 5، 6، 7، 10 و 11 با برجستگی ناوی مشخص هستند. رنگ فندقههای گونههای 1، 5، 6 و 8 قهوهای و گونههای 2، 4 و 11 قهوهای سوخته و گونههای 3 و 10 مشکی و گونههای 7 و 9 قهوهای روشن هستند. از لحاظ نوع سطح در همه گونهها سطح صاف بوده و از نظر شکل کلی گونههای 1، 4، 6، 8، 9، 10 و 11 فندقهها تخم مرغی شکل و در گونههای 5 و 7 لوزی شکل و گونه 2 بیضی کشیده و گونه 3 فندقه بیضی شکل است. از لحاظ شکل آروئلها به جدول شماره 5 مراجعه شود (نام گونهها جدول شماره 2).
شکل 3- فندقههای گونههای Myosotis ، 1-M. Scorpioides ، 2- M. olympica.، 3- M. alpestris، 4- M. sylvatica، 5- M. lithospermifolia ، 6- M. ramosissima، 7- M. stricta، 8- M. anomala، 9- M. sparsiflora، 10- M. propinqua و 11- M. pseudopropinqua. Figure 3- Nuts of Myosotis species; 1- M. Scorpioides, 2- M. olympica, 3- M. alpestris, 4- M. sylvatica, 5- M. lithospermifolia, 6- M. ramosissima, 7- M. stricta, 8- M. anomala, 9- M. sparsiflora, 10- M. propinqua and 11- M. pseudopropinqua.
جدول 5- مقایسه فندقههای سرده Myosotis. Table 5- Nuts traits of some species of Myosotis.
+ به معنای وجود یک ویژگی، - به معنای عدم وجود یک ویژگی . + means the presence of a feature, - means the absence of a feature.
ادامه جدول 5- مقایسه فندقههای سرده Myosotis. Continuation of Table 5- Comparison of nuts of the genus Myosotis.
جدول 6- صفات کمی و کیفی فندقههای برخی از گونههای سرده Myosotis همراه با کدهای آنها Table 6- Nuts qualitative and quantitative traits of some species of Myosotis and their codes
در پژوهشهای انجام شده در صفات فندقه درصد تغییرات صفات بالاتر از حد نرمال، 62 درصد بوده که در بررسی تاکسونومیکی این سرده با ارزش هستند.
شکل 4- درخت فیلوژنتیک بر اساس ویژگیهای صفات فندقهها در برخی از گونههای سرده Myosotis.؛ 1- M. Scorpioides ، 2- M. olympica.، 3- M. alpestris، 4- M. sylvatica، 5- M. lithospermifolia ، 6- M. ramosissima، 7- M. stricta، 8- M. anomala، 9- M. sparsiflora، 10- M. propinquaو 11- M. pseudopropinqua. Figure 4- Phylogenetic tree based on the traits of nuts in the Myosotis species; 1-M. Scorpioides, 2- M. olympica, 3- M. alpestris, 4- M. sylvatica, 5- M. lithospermifolia, 6- M. ramosissima, 7- M. stricta, 8 - M. anomala, 9- M. sparsiflora, 10- M. propinqua, 11- M. pseudopropinqua.
در بررسی روابط تاکسونومیکی صفات فندقه در گونههای مورد پژوهش سرده Myosotis بر اساس جداول شماره 5 و 6 و درخت فیلوژنتیکی شکل شماره 4 مشاهده میشود، نخستین شاخه پایه با حمایت 100 درصدی به دو کلاد پایه جدا شده که هر کلاد با حمایتهای 27 و 34 درصدی به دو خوشه جدا میشوند. همچنین در بررسیهای صورت گرفته در روابط تاکسونهای این درخت میتوان عنوان داشت که این صفات علاوه بر بررسی در سطح گونهای میتواند در بررسی زیر سرده Strophiostoma که در درخت رسم شده فوق شامل گونههای 8 تا 11 میشود به صورت تک نیایی جدا شده و پژوهشهای قبلی (Riedl, 1967) را تایید میکنند (شماره گونهها بر اساس شماره و اسامی گونههای جدول شماره 2). کلید شناسایی گونههای مشترک کار شده در صفات فندقه، کاسه و کرکهای کاسه گل: 1- الف- فندقه با زائده سفید ........................2 ب- فندقه بدون زائده سفید ..........................3 2- الف- فندقه نوک کند ......................... 5 ب- فندقه نوک تیز ..................................... 6 3- الف- فندقه قهوهای ............................. 4 ب- فندقه مشکی ................ M. propinqua 4- الف- فندقه دارای برجستگی ناوی مشخص و با حاشیه، شکل دندانه کاسه گل پهن رو به متوسط نوک تیز ............................M.pseudopropinqua ب- فندقه بدون برجستگی ناوی مشخص و با حاشیه، شکل دانه کاسه گل مثلثی متوسط نوک تیز .................................................. M. sparsiflora 5- الف- فندقه تخم مرغی ............................ 7 ب- فندقه بیضی ........................................... 8 6- الف- برجستگی ناوی مشخص ................ 9 ب- برجستگی ناوی نامشخص....M. anomala 7- الف- فندقه با اسکار بزرگ دارای بافت اسفنجی کم در لبهها................ M. scorpioides ب- فندقه با اسکار بزرگ دارای بافت اسفنجی تو پر .............................................. M. sylvatica 8- الف- فندقه با اسکار بزرگ و سرتاسری دارای بافت اسفنجی زیاد در لبهها، کرکهای کاسه گل خوابیده و پراکنده از سمت دم گل قلابی و صاف در وسط قلابی و صاف و در بالا صاف ..... M. olympica ب- فندقه با اسکار سرتاسری و بزرگ دارای بافت اسفنجی تو پر، کرکهای کاسه گل پراکنده، از سمت دم گل قلابی در وسط قلابی و در بالا صاف ............................................. M. alpestris 9- الف- فندقه قهوهای .............................. 10 ب- فندقه قهوهای روشن .......... M. stricta 10- الف- فندقه لوزی، کرکهای کاسه گل پراکنده از سمت دم گل صاف در وسط صاف و قلابی و در بالا صاف ........ M. lithospermifolia ب- فندقه تخم مرغی، کرکهای کاسه گل پراکنده و خوابیده از سمت دم گل قلابی در وسط قلابی و در بالا صاف .......... M. ramosissima
بحث در پژوهش حاضر برخی از گونههای ایرانی سرده Myosotis از لحاظ ویژگیهای ریختشناسی کاسه گل، کرکهای کاسه گل و فندقه بررسی شدند و تکنیایی بودن گونههای متعلق زیر سرده Strophiostoma از قبیل گونههای M. sparsiflora، M. propinqua ، M. anomala و M. psudopropinquaمشخص شد. نتایج حاصل با یافتههای Meudt در سال 2021 در بازنگری تاکسونومیکی 5 گروه از سرده Myosotis بومی نیوزلند بر اساس برخی صفات ماکرومورفولوژیکی از جمله صفات کاسهگل، از حیث استفاده از صفات کاسه گل در بررسی تاکسونومیکی برخی از گونههای ایرانی این سرده همخوانی دارد (Meudt, 2021). Ebadi & Nikzat در سال 2021 با بررسی صفات ماکرومورفولوژیکی فندقه در 11 گونه از تیره گاوزبانیان از جمله فندقه Myosotis sylvatica Ehrh. توسط استریومیکروسکوپ و میکروسکوپ الکترونی روبشی نشان دادند شکل فندقه Rochelieae از بیضی (تخم مرغی، بیضی-مثلثی و بیضی-مستطیلی شکل) تا هرمی متغیر است و شش الگوی اصلی بر اساس صفات فراساختاری فندقه را شناسایی کردند و بیان کردند Rocheliae با تغییر فندقهها از "بدون زائده" به "با غده و خار" و نیز "بدون خار" به "خارهای براق" مشخص میشود. آنها بیان داشتند الگوی فراساختاری فندقهها در Rochelieae به طور سیستماتیک در سطح سرده مناسب است، اما نه در سطح گونه که برخلاف پژوهش حاضر است که ما عنوان داشتیم بررسی صفات فندقه در سطح گونه و نیز در سطح زیر سرده Strophiostoma در سرده Myosotis میتواند مفید باشد (Nikzat, 2021 & Ebadi). Cohen در سال 2014 که به تجزیه و تحلیل فیلوژنتیکی ویژگیهای ریخت شناسی و مولکولی گاوزبانیان در بررسی روابط تکاملی، طبقهبندی و الگوهای تکامل صفات پرداخت بیان داشت که تزئینات فندقه در Cynoglosseae و Trichodesmeae و نیز ویژگیهای گرده و گل در Boragineae و Lithospermeae بسیار متنوع است که میتواند در بررسی روابط فیلوژنتیکی و الگوهای تکاملی برای ایجاد یک سیستم طبقهبندی به روز شده Boraginaceae استفاده شود و با پژوهش حاضر که از یکسری صفات ریختشناسی فندقه و کاسه گل جهت درک بهتر روابط تاکسونومیکی گونههای ایرانی سرده Myosotis استفاده شد مطابقت دارد (Cohen, 2014). نتایج بررسی صفات کاسه و فندقه با نتایج بدست آمده از بررسی صفات ریختشناسی و زیر ریختشناسی ساقه Myosotisها همسو است، به طوری که صفات ساقهای برای جدا کردن آرایهها در سطح گونهها کار آمد هستند (Akbarnejad et al., in press). از سوی دیگر، صفات مورد بررسی در پژوهش حاضر علاوه بر جدا کردن آرایهها در سطح گونهها در سطح فراتر از گونهای در حدبندی این سرده مناسب است. Akbarnejad در سال 2023 با بررسی تاکسونومیکی گرده این سرده درصد تغییرات صفات مورد پژوهش زیر 60 درصد بود که بیان داشتند درصد این تغییرات زیر حد نرمال است. برای جدا کردن این سرده در سطح فراتر از گونه مناسب نبوده و همانند بررسی صفات کاسه و کرکهای کاسه گل پژوهش حاضر است، که میزان تغییرات صفات نتایج مشاهده شده زیر 60 درصد بود و با یافتههای پژوهش حاضر که درصد تغییرات صفات فندقه بالای 60 درصد یا بالاتر از حد نرمال بودند مطابقت ندارد (Akbarnejad, 2023). نتیجهگیری در بررسی صفات ریختشناسی این سرده صفات کاسه و کرکهای کاسه گل و صفات فندقه علاوه بر افتراق گونههای این سرده، برای جداسازی بالاتر از سطح گونه نیز در سطح زیر سرده Strophiostoma مفید بوده و گونههای این زیر سرده تا حدودی تکنیا یا مونوفیلیتیک هستند.
سپاسگزاری نویسندگان از هرباریومهای دانشگاه خوارزمی (T, FAR)، آزمایشگاه بیوسیستماتیک و سیستماتیک مولکولی گیاهی دانشگاه خوارزمی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان تشکر و قدردانی را ابراز مینمایند. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Abbasi, M., Attar, F. & Ghahremaninejad, F. (2011). Anatomical studies on several species of Heliotropium L. in Iran. Notulae Scientia Biologicae, 3(4), 35.
Akbarnejad, B., Ghahremaninejad., F., Bidarlord, M., Hoseini, E., Riahi, M. & Shirkhani, Z. (2023). Comparative investigation of stem anatomy in some Irania species of genus Myosotis L. (Boraginaceae). Journal of Plant Research (Iranian Journal of Biology). (Accepted).
Akbarnejad, B. (2023). Taxonomic study of some species of Myosotis using morphological and molecular characters. Master's thesis. Kharazmi University. Tehran. 221 pp.
Al-Shehbaz, I.A. (1991). The genera of Boraginaceae in the southeastern United States. Journal of the Arnold Arboretum. Supplementary Series, 1, 1-169.
Cohen, J.I. (2014). A phylogenetic analysis of morphological and molecular characters of Boraginaceae: evolutionary relationships, taxonomy, and patterns of character evolution. Cladistics, 30(2), 139-169.
Díez, M.J. (1994). A general survey of pollen types in Anchusa L. (Boraginaceae) in relation to taxonomy. Acta Botanica Gallica, 141(2), 233-242.
Dylami Moezi, A., Faghir, M. B., & Shahi Shavan, R. (2018). Flower and fruit micro-macro morphological characters of the genus Sanguisorba L. (Rosaceae) from Iran. Iranian Journal of Plant Biology, 10(4), 53-68.
Ebadi, M. & Nikzat, S. (2021). Nutlet micromorphology and character evolution of Lappula species (Boraginaceae) and its systematic implications. Botanical Studies (Online), 62(1).
Javanmardi, F. (2015). Evolutionary trend of morphological characters of Astragalus tawilicus, Astragalus dictyolobus and Astragalus victoriae based on phylogeny of cpDNA matK sequences. Iranian Journal of Plant Biology, 7(26), 13-26.
Khatamsaz, M. (2002). Myosotis. In: M.Assadi(Chief Ed.). Flora of Iran (Vol. 39, pp. 244-272). Research Institute of Forests and Rangelands. Tehran. (In Persian).
Mabberley, D.J. (2008). Mabberley's Plant-book: a portable dictionary of plants, their classifications and uses (3th ed.). Cambridge University Press.
Metcalfe, C.R. & Chalk, L. (1979). Anatomy of dicotyledons I. Oxford University Press, London, England.
Metcalfe, C.R. & Chalk, L. (1983). Anatomy of the dicotyledons. II. Wood structure and conclusions. Oxford University Press, London, England.
Meudt, H.M., Prebble, J.M. & Lehnebach, C.A. (2015). Native New Zealand forget-me-nots (Myosotis, Boraginaceae) comprise a Pleistocene species radiation with very low genetic divergence. Plant Systematics and Evolution, 301, 1455-1471.
Meudt, H.M. (2021). Taxonomic revision of five species groups of ebracteate-erect Myosotis (Boraginaceae) endemic to New Zealand, based on morphology, and description of new subspecies. Australian Systematic Botany, 34(3), 252-304.
Moore, L. B. (1961). Boraginaceae. In H.H. Allan (Ed.), Flora of New Zealand (Vol. 1, pp. 806–833) Government Printer: Wellington, New Zealand.
Moore, L.B. & Simpson, M.J.A. (1973). A new Myosotis from north-west Nelson. New Zealand Journal of Botany, 11(1), 163-170.
Ning, J.C., Xi, Y.Z. & Zhang, Y.L. (1992). Pollen morphology of the tribe Anchuseae DC. and its taxonomic significance. Cathaya, 4, 79-90.
Noroozi, M., Ghahremaninejad, F., Bogler, D., Witherspoon, J. M., Ryan, G. L., Miller, J. S, Riahi, M. & Cohen, J.I. (2022). Parsing a plethora of pollen: the role of pollen size and shape in the evolution of Boraginaceae. Cladistics, 38(2), 204-226.
Nyawuame, H.G.K., & Gill, L.S. (1990). Structure and ontogeny of stomata in some tropical ornamental plants (monocotyledons). Plant Biosystem, 124(2-3), 249-258.
Retief, E., & Van Wyk, A. E. (1997). Palynology of southern African Boraginaceae: the genera Lobostemon, Echiostachys and Echium. Grana, 36(5), 271-278.
Riedl, H. (1967). Myosotis. In K.H. Rechinger (Ed.), Flora Iranica (no. 48, pp. 255-266). Akademische Druck-u. Verlagsanstalt, Graz.
Shrafati, M., Kazempour Osaloo, S., Khoshsokhan Mozaffar, M., Esmaeilbagi, S. & Saadati, N. (2014). Molecular phylogeny of the genus Myosotis (Boraginacea) based on nrDNA ITS sequences. Taxonomy and Biosystematics, 6(19), 85-96.
Weigend, M., Selvi, F., Thomas, D.C. & Hilger, H.H. (2016). Boraginaceae. In: J.W. Kadereit & V. Bittrich. The Families and Genera of Vascular Plants (vol. 14, pp. 41-102). -Springer, Cham.
Weryszko-Chmielewska, E. (2003). Morphology and anatomy of floral nectary and corolla outgrowths of Myosotis sylvatica Hoffm. (Boraginaceae). Acta Biologica Cracoviensia Series Botanica, 45(1), 43-48.
Winkworth, R. C., Grau, J., Robertson, A. W. & Lockhart, P. J. (2002). The origins and evolution of the genus Myosotis L. (Boraginaceae). Molecular Phylogenetics and Evolution, 24(2), 180-193.
Zamani, A. (2022). Micromorphological study on the seeds of wild species of Pyrus (Rosaceae) in Iran and their taxonomic implication. Nova Biologica Reperta, 9(3), 236-245.
Znajdek-Awiżeń, P., Bylka, W., Gawenda-Kempczyńska, D., & Paszek, I. (2014). Comparative study on the essential oils of Myosotis arvensis and Myosotis palustris herbs (Boraginaceae). Acta Physiologiae Plantarum, 36, 2283-2286.
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 175 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 114 |