تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,637 |
تعداد مقالات | 13,311 |
تعداد مشاهده مقاله | 29,867,234 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 11,943,671 |
مطالعه برخی از شاخصهای فیزیولوژیک زوفا (Hyssopus officinalis) در مرحله رویشی تحت تأثیر تنش شوری | ||
علوم زیستی گیاهی | ||
مقاله 7، دوره 8، شماره 27، فروردین 1395، صفحه 81-94 اصل مقاله (529.87 K) | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22108/ijpb.2016.20695 | ||
نویسندگان | ||
امالبنین جهانتیغ1؛ فرزانه نجفی* 1؛ حسنعلی نقدی بادی2؛ رمضانعلی خاورینژاد3؛ فروغ سنجریان4 | ||
1گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران | ||
2مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران | ||
3گروه زیستشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران | ||
4گروه زیست فرآوردههای گیاهی، پژوهشکده زیست فناوری کشاورزی، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
شوری از مهمترین تنشهای غیرزیستی است و مقدار بالای سدیم برای اغلب گونههای گیاهی سمّی است و رشد و بازده گیاه را تحت تأثیر قرار میدهد. صدها سال است که از گیاه زوفا (Hyssopus officinalis L.) به عنوان گیاه دارویی در پزشکی استفاده میشود. هر چند زوفا گیاه دارویی با ارزش است و به طور وسیع در دنیا کشت میشود، اما درباره پاسخ این گیاه به تنش شوری اطلاعاتی در دسترس نیست. از آنجا که دوره رویشی رشد از مراحل بسیار حساس در زندگی گیاه است، تأثیر تنش شوری در این مرحله بررسی شد. بدین منظور، این آزمایش در طرح کاملاً تصادفی در شش سطح هدایت الکتریکی (شاهد، 2، 4، 6، 8 و 10 دسیزیمنس بر متر) طراحی شد. شوری اعمال شده با آب شور طبیعی (حوض سلطان) تأمین شد. با افزایش غلظت شوری مقدار پروتئین، کاروتنوئید، قندهای احیا و الیگوساکاریدی، مالوندیآلدهید و آب اکسیژنه افزایش معنیداری یافت و مقدار کلروفیل کل، کلروفیلهای a و b، قند کل و پلیساکاریدها به طور معنیداری کاهش یافت. به نظر میرسدکه افزایش مقدار پروتئین، کاروتنوئیدها و قندها از عوامل مؤثر در مقاومت به شوری در زوفا هستند. | ||
کلیدواژهها | ||
تنش اکسیداتیو؛ تنش شوری؛ زوفا (Hyssopus officinalis)؛ گیاه دارویی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 621 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 977 |