تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,675 |
تعداد مقالات | 13,674 |
تعداد مشاهده مقاله | 31,684,466 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 12,514,835 |
بررسی تولید آنزیم پروتئاز قلیایی توسط مخمر یاروویا لیپولیتیکا با استفاده از محیط کشت های مختلف | ||
زیست شناسی میکروبی | ||
مقاله 7، دوره 4، شماره 14، شهریور 1394، صفحه 61-70 اصل مقاله (164.67 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی- فارسی | ||
نویسندگان | ||
ماندانا لطفی1؛ کیوان بهشتی مآل* 2؛ هاشم نیری3 | ||
1کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، گروه میکروبیولوژی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران | ||
2استادیار میکروبیولوژی، گروه میکروبیولوژی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران | ||
3استادیار بیوشیمی، گروه بیوشیمی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران | ||
چکیده | ||
مقدمه: پروتئازهای قلیایی از مهمترین آنزیمهای صنعتی محسوب میشوند و با توجه به کاربردهای فراوانی که در حذف آلایندههای محیطی و پیشبرد فرآیندهای صنعتی دارند، مورد توجه پژوهشگران بسیاری قرار گرفتهاند. هدف از این پژوهش، جداسازی و شناسایی مخمر بومی مولد آنزیم پروتئاز قلیایی و تعیین فعالیت آنزیم در این جدایه است. مواد و روشها: نمونهگیری از خاک، آب و پساب کارخانههای مختلف انجام شد. به منظور غربالگری گونههای مولد آنزیم پروتئاز قلیایی در ابتدا از محیط کشت پپتون آگار با اسیدیته قلیایی و محیط کشت میلک آگار استفاده شد. در مرحله بعد سنجش آنزیم با روش لوری انجام و اثر محیط کشتهای مختلف در تولید آنزیم پروتئاز قلیایی بررسی شد. برای شناسایی بهترین گونه مولد، DNA جدایه استخراج و PCR انجام شد. نتایج: از بین تمام جدایهها، 27 جدایه مولد آنزیم پروتئاز قلیایی بودند و جدایهای که بیشترین تولید آنزیم پروتئاز قلیایی معادل 525 (واحد/ میلیلیتر) را داشت برای مراحل بعدی انتخاب شد. بیشینه تولید آنزیم پروتئاز قلیایی در محیط کشت YPG براث مشاهده شد. مقایسه توالی 18s rDNA مخمر جدا شده با توالیهای موجود در پایگاه اطلاعات ژنومی حداکثر شباهت جدایه را با گونه یاروویا لیپولیتیکا نشان داد. بحث و نتیجه گیری: با توجه به کاربردهای فراوان این آنزیم در صنعت و تولید نشدن آن در کشور، به نظر میرسد استفاده از سویههای محلی میتواند در دستیابی به تولید بالای آنزیم پروتئاز قلیایی مفید واقع شود. همچنین، با توجه به غیر بیماریزا بودن سویه معرفی شده و تولید بالای آنزیم میتوان این سویه را به عنوان سویه صنعتی مناسب معرفی کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
پروتئاز قلیایی؛ پپتون آگار؛ میلک آگار؛ یاروویا لیپولیتیکا | ||
اصل مقاله | ||
مقدمه. امروزه آنزیمهای میکروبی کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف دارند. متوسط رشد سالانه بازار جهانی آنزیمهای صنعتی 3/3 درصد افزایش داشته است (1). در این میان پروتئازها یکی از مهمترین آنزیمهای صنعتی هستندکه کمابیش 60 درصد فروش آنزیم دنیا به آنها اختصاص دارد. پروتئازها بر اساس جایگاه کاتالیتیکی به دو دسته پروتئازهای خارج سلولی و پروتئازهای داخل سلولی تقسیم میشوند. حداکثر فعالیت پروتئازهای اسیدی در اسیدیته 2 تا 6، پروتئازهای خنثی در اسیدیته 5/6 تا 5/7، پروتئازهای قلیایی در اسیدیته 8 تا 11 است (2 و 3). سرین پروتئازهای قلیایی به طور اختصاصی به فرمول شویندهها اضافه میشوند. از لحاظ تجاری سرین پروتئازهای قلیایی بیشترین کاربرد را دارند. مهمترین سرین پروتئازهایی که هم اکنون استفاده میشوند سابتیلیزین کارلزبرگ جدا شده از باسیلوس لیکنی فورمیس، سابتیلیزین بی پی ان از باسیلوس آمیلو لیکنی فورمیس، سابتیلیزین ای و سابتیلیزینان ای تی از باسیلوس سابتیلیس هستند (4 و 5). آنزیم پروتئاز قلیایی کاربردهای فراوانی در صنعت دارد که شامل صنایع غذایی، صنایع تخمیری، شویندهها و دترجنتها، چرمسازی و دباغی، مکمل غذایی دام طیور، صنعت روغن کشی، صنعت الکلسازی، صنایع نساجی، داروسازی و ... است. مهمترین میکروارگانیسمهای مولد آنزیم پروتئاز قلیایی، مخمرها، قارچها و باکتریها هستند. مهمترین مخمرهای مولد آنزیم پروتئاز قلیایی گزارش شده، یاروویا لیپولیتیکا، کاندیدا اوله آ و آئروبازیدیوم پلولانس و ... هستند. مهمترین قارچهای مولد آنزیم پروتئاز قلیایی، آسپرژیلوس نایجر، آسپرژیلوس فلاووس، آسپرژیلوس نیدولانس هستند. مهمترین باکتریهای مولد آنزیم پروتئاز قلیایی، باسیلوس لیکنی فورمیس، باسیلوس آلکالوفیلوس و باسیلوس سابتیلیس هستند (6- 13). با توجه به نیاز روز افزون به این آنزیم در کشور و کاربردهای وسیعی که آنزیم پروتئاز قلیایی در صنایع مختلف دارد و مزایایی که مخمرها نسبت به سایر میکروارگانیسمهای تولید کننده آنزیم پروتئاز قلیایی دارند، به نظر میرسد که برای تکمیل این پژوهشها و شناسایی مخمرهای بومی مولد آنزیم ادامه این پژوهشها امری ضروری است. اهداف اصلی در این پژوهش جداسازی، شناسایی و معرفی سویههای مخمری بومی برتر مولد آنزیم پروتئاز قلیایی و استخراج این آنزیم است.
مواد و روشها. جداسازی سویههای مختلف مخمر: به منظور جداسازی سویههای مختلف مخمر، نمونههای خاک از مناطق باغ بهادران، فلاورجان، حاشیه زاینده رود و ...، نمونههای آب از رودخانه زاینده رود اصفهان، دریای مازندران و خلیج فارس و نمونههای پساب از کارخانههای رب گوجه فرنگی و مربا، قند، کیک و نوشابه، شیر و لبنیات و ... در ظروف استریل جمعآوری و به آزمایشگاه تحقیقاتی منتقل شد. پس از تهیه سری رقت میزان 100 میکرولیتر از رقت های3-10 و 4-10 برداشته و به پلیتهای حاوی محیط کشت YPG آگار ]عصاره مخمر 10 (گرم/ لیتر)، گلوکز 20 (گرم/ لیتر)، پپتون 20 (گرم/ لیتر)، آگار 15 (گرم/ لیتر)، تکمیل شده با 05/0 درصد کلرامفنیکل[ اضافه و با استفاده از میله شیشهای سرکج استریل به روش اسپرید پلیت کشت داده و پس از آن به مدت 3 تا 7 روز در دمای30 درجه سانتیگراد انکوبه شد (8 و 14). .بررسی کلونیهای رشد کرده و خالصسازی هر نمونه به طور جداگانه: پس از طی شدن زمان انکوباسیون برای نمونههای رشد کرده رنگ آمیزی ساده با استفاده از رنگ متیلن بلو انجام شد و هرکدام از کلونیهای متفاوت با استفاده از روش کشت خطی بر روی محیطهای YPG آگار دیگر خالص شدند. .غربالگری اولیه جدایههای مولد آنزیم پروتئاز قلیایی: در ابتدا از محیط کشت پپتون آگار با اسیدیتههای 9، 10 و 11 ]پپتون 20 (گرم/ لیتر) و آگار 2 درصد[ استفاده شد. جدایههای مخمر جداسازی شده را در ابتدا با کشت در محیطهای مایع YPG(که قبلاً در لولههای آزمایش و به میزان 10 میلیلیتر تهیه شده و استریل شده بودند) به مدت 48 ساعت، فعال کرده و از هر لوله YPG که حاوی یکی از جدایههای جدا شده بود به طریق کشت خطی بر روی محیطهای پپتون آگار ]پپتون 20 (گرم/ لیتر)، آگار 15 (گرم/ لیتر)[ با اسیدیتههای مختلف کشت داده و برای مدت 72 ساعت در دمای 30 درجه سانتیگراد قرار داده شد. در مرحله بعدی از محیط کشت میلک آگار]شیر بدون چربی 50 درصد، آگار 15 (گرم/ لیتر)[ استفاده شد. پس از تهیه محیطهای میلک آگار، جدایههایی که بر روی پپتون آگار قلیایی رشد خوبی داشتند روی محیط میلک آگار کشت داده و به مدت 3 تا 7 روز در دمای 30 درجه سانتیگراد انکوبه شد. جدایههای دارای هاله بزرگتر برای مرحله بعد انتخاب شدن (6). .روش اندازهگیری و سنجش فعالیت آنزیم پروتئاز قلیایی: بررسی فعالیت آنزیم پروتئاز قلیایی بر اساس روش رنگسنجی پروتئینها به روش لوری انجام شد. ابتدا مقدار 5 میلیلیتر از محیط کشت مایع میکروبی با استفاده از پی پت استریل برداشته و به لوله آزمایش تمیز منتقل شد. سپس، به مدت 20 دقیقه و با سرعت 2500 دور بر دقیقه سانتریفیوژ شد و با استفاده از یک پی پت تمیز مقدار 1 میلیلیتر از محلول رویی حاوی آنزیم برداشته و به لوله تمیز دیگری منتقل شد. به این محلول آنزیمی مقدار 1 میلیلیتر سوبسترا یا همان محلول کازئین 2 درصد با اسیدیته قلیایی 11 اضافه و به مدت 10 دقیقه در بن ماری 40 درجه سانتیگراد قرار داده شد. پس از تمام شدن مدت 10 دقیقه بلافاصله به مخلوط آنزیم و سوبسترا مقدار 2 میلیلیتر محلول 4/0 مولار تری کلرواستیک اسید اضافه شد و محتویات لوله برای مدت 10 دقیقه با سرعت 12000 دور بر دقیقه و در دمای 4 درجه سانتیگراد سانتریفیوژ شد. سپس، به 1 میلیلیتر از محلول رویی مقدار 5 میلیلیتر محلول کربنات سدیم 4/0 مولار و 1 میلیلیتر معرف فولین سیو کالتوس فنل با رقت 1/0 اضافه و لوله یاد شده برای انجام واکنش به مدت 20 دقیقه در حمام آبی 40 درجه سانتیگراد و در شرایط تاریکی قرار داده شد. پس از اتمام زمان 20 دقیقه لوله آزمایش از بن ماری40 درجه سانتیگراد خارج و جذب یا دانسیته نوری (OD) محلول در طول موج 660 نانومتر خوانده شد. سپس،از روی منحنی استاندارد، مقدار ال- تیروزین آزاد شده بر حسب میکروگرم اندازهگیری و فعالیت آنزیم محاسبه شد. بر اساس تعریف، یک واحد فعالیت آنزیم پروتئاز قلیایی مقدار آنزیمی است که بتواند از سوبسترای کازئین یک میکروگرم ال- تیروزین در مدت واکنش (10 دقیقه) و با شرایط آزمایش (دمای40 درجه سانتیگراد) آزاد کند و واحد آن در میلیلیتر و در زمان 10 دقیقه محاسبه میشود (13). .منحنی استاندارد فعالیت آنزیم پروتئاز قلیایی: محلولهایی حاوی 10، 20، 30، 40، 50، 100 و 150 میکروگرم بر میلیلیتر ال-تیروزین تهیه شد. سپس، به 1 میلیلیتر از محلولهای یاد شده مقدار 5 میلیلیتر محلول کربنات سدیم 4/0 مولار و 1 میلیلیتر محلول فولین سیو کالتوس فنل با رقت 1/0 اضافه و برای انجام واکنش و تغییر رنگ به مدت 20 دقیقه در دمای 40 درجه سانتیگراد و در شرایط تاریکی قرار داده شد. پس از اتمام این مدت جذب نوری محلولها در طول موج 660 نانومتر خوانده شد. بنابراین، جذب محلولهای حاوی ال- تیروزین با میزان مشخص بر حسب میکروگرم مشخص شد. برای رسم منحنی استاندارد OD بر حسب مقدار ال- تیروزین (میکروگرم) از نرم افزار آماری SPSS استفاده شد. با توجه به مقادیر ثابت و متغیر داده شده از رایانه معادله خط هم بستگی محاسبه شد. تبدیل مقادیر OD به مقدار ال- تیروزین بر حسب میکروگرم در تمامی آزمایشهای آینده با استفاده از معادله خط همبستگی آن [Y=0.0071X+0.0448] انجام شده است (15). .تعیین جدایه برتر مخمری مولد آنزیم پروتئاز قلیایی: در این مرحله از آزمایش جدایههایی که بهترین رشد را در محیط کشت پپتون آگار قلیایی داشتند و قطر هاله شفاف دور کلونیهای آنها از سایر ایزولهها بیشتر بود به منظور اندازهگیری و سنجش فعالیت آنزیم پروتئاز قلیایی انتخاب شد. به همین علت از محیط کشت YPG براث استفاده شد. از هر کدام از جدایهها کدورتی معادل نیم مک فارلند تهیه و تعداد 108× 5/1 عدد مخمر به ارلنهای حاوی 100 میلیلیتر محیط کشت YPG براث منتقل شد. ارلنها به مدت 72 ساعت در انکوباتور شیکردار با دمای 30 درجه سانتیگراد و با سرعت هوادهی 100 دور بر دقیقه قرار گرفتند. سپس، فعالیت آنزیم پروتئاز قلیایی در آن با استفاده از روش رنگسنجی لوری اندازهگیری و جدایه مخمری که بیشترین فعالیت آنزیمی را داشت برای شناسایی مولکولی انتخاب شد. .بررسی اثر محیط کشتهای مختلف در تولید آنزیم پروتئاز قلیایی: اثر القایی مواد اولیه در تولید آنزیم پروتئاز قلیایی بررسی شد. محیط کشتهایی که مورد آزمایش قرار گرفتند شامل: YPG براث، محلول پپتون ]پودر پپتون 20 (گرم/ لیتر)، 100 میلیلیتر آب مقطر[، محلول نشاسته ]نشاسته محلول 25 (گرم/ لیتر)، نیترات سدیم20 (گرم/ لیتر)، آب مقطر100 میلیلیتر[ و ملاس چغندر ]ملاس چغندر30 میلیلیتر، آب مقطر70 میلیلیتر[ بود. پس از تلقیح، همه ارلنها در انکوباتور شیکردار در دمای 30 درجه سانتیگراد و با سرعت هوادهی 100 دور بر دقیقه قرار گرفتند. استخراج DNA از مخمر: برای استخراج DNA بافر استخراج ] Tris-HCl100 میلیمولار، NaCl 4/1 مولار، EDTA 500 میلیمولار، مرکاپتواتانول 2 میکرولیتر[ ساخته شد. 1 میلیلیتر از بافر با 500 میکرولیتر از محیط کشت مایع حاوی مخمر ترکیب شد و به مدت 1 ساعت در دمای 65 درجه سانتیگراد قرار گرفت. نمونهها به مدت 1 دقیقه با سرعت 8000 دور بر دقیقه سانتریفیوژ و محلول رویی به لوله جدیدی منتقل شد. 600 میکرولیتر مخلوط ایزوآمیل الکل و کلروفرم با نسبت 1:24 به مخلوط افزوده و به مدت 1 دقیقه لوله به آرامی تکان داده شد. سپس، مخلوط به مدت 8 دقیقه با سرعت 12000 دور در دقیقه سانتریفیوژ شد. پس از سانتریفیوژ دو لایه در مخلوط ایجاد شد. لایه رویی به لوله دیگری منتقل و به اندازه هم حجم آن ایزوپروپانول سرد افزوده شد. مخلوط به آرامی تکان داده شد و به مدت 60 دقیقه در فریزر با دمای منفی 20درجه سانتیگراد قرار گرفت. سپس، به مدت 5 دقیقه با سرعت 12000 دور در دقیقه سانتریفیوژ شد. مولکولهای DNA دو مرتبه با الکل اتانول 70 درصد شستشو داده و هر دو بار به مدت 1 دقیقه با سرعت 12000 دور در دقیقه سانتریفیوژ شد. رسوبات در دمای 37 درجه سانتیگراد به مدت 2 ساعت قرار داده شد تا خشک شوند. DNA حاصل در 100 میکرولیتر آب مقطر حل و در فریزر با دمای منفی 20 درجه سانتیگراد نگهداری شد (16). تعیین کیفیت و غلظت DNA: هر نمونه DNA با 5 میکرولیتر مخلوط بافر به نسبت 3:1 ترکیب و به شکل جداگانهای در یک چاهک روی ژل آگاروز 1 درصد بارگذاری شد. برای تخمین غلظت DNA از نشانگر اندازه با اندازه 1500 جفت باز استفاده شد. الکتروفورز با ولتاژ 100 ولت به مدت 20 دقیقه انجام و سپس، ژل توسط نور ماورا بنفش مشاهده شد. غلظت نمونههای DNA از طریق مقایسه موقعیت و شدت باند حاصل از DNA با الگوی نوار بندی حاصل از نشانگر مورد استفاده تعیین شد و سپس، به منظور رقیقسازی DNA از آب مقطر استریل استفاده شد و نمونههای آماده شده برای انجام آزمایشهای بعدی در فریزر نگهداری شد. انجام PCR: در این پژوهش از آغازگرهای عمومی ITS4 و ITS5 به ترتیب به عنوان آغازگرهای سنس و آنتیسنس استفاده شد. توالی آغازگر عمومی برای ITS4 ATCTGGTTGATCCTGCCAGT-3' -5' و برای ITS5 به شکل GATCCTTCCGCAGGTTCAC-3'5'- است. مراحل زمانی PCR شامل دمای واسرشت ابتدایی 94 درجه سانتیگراد 2 دقیقه، دمای واسرشت 94 درجه سانتیگراد 45 ثانیه، دمای اتصال 56 درجه سانتیگراد 30 ثانیه، دمای گسترش 72 درجه سانتیگراد 70 ثانیه و دمای گسترش نهایی 72 درجه سانتیگراد 8 دقیقهبود. به منظور تعیین توالی، به 10 میکرولیتر از محصول PCR 15 میکرولیتر آب مقطر اضافه و برای شرکت تکاپوزیست ارسال شد. توالی با توالیهای موجود در پایگاه اطلاعات ژنومی ژن بانک و با استفاده از نرم افزار بلاست با یکدیگر مقایسه شد و نوع مخمر در سطح جنس و گونه مشخص شد.
نتایج. .غربالگری اولیه جدایههای مولد آنزیم پروتئاز قلیایی: از بین جدایههای جداسازی شده، تعداد 27 جدایه رشد خوبی را در محیط کشت پپتون آگار با اسیدیته قلیایی نشان دادند که از این میان 10 جدایه در محیط میلک آگار هاله شفاف وسیعی در اطراف کلونیهای تکشان مشاهده شد و به عنوان جدایههای مولد آنزیم پروتئاز قلیایی انتخاب شدند. تعیین برترین مخمر مولد آنزیم پروتئاز قلیایی: تولید آنزیم پروتئاز قلیایی توسط 10 جدایه مشخص شده در مرحله قبل که در محیط شیر بهترین تولید آنزیم پروتئاز قلیایی را از خود نشان داده بودند بررسی شد. جدایه 38 با فعالیت آنزیمی معادل 460 (واحد/ میلیلیتر) بیشترین فعالیت آنزیمی را نشان داد و برای مرحله بعدی آزمایش انتخاب شد (شکل 1).
شکل 1- تصویر میکروسکوپی جدایه 38 با رنگ آمیزی آبی متیلن .بررسی اثر محیط کشتهای مختلف در تولید آنزیم پروتئاز قلیایی: در این آزمایش محیط کشتهای YPG براث، محلول پپتون، محلول نشاسته و ملاس چغندر در تولید آنزیم پروتئاز قلیایی استفاده شد. نتایج در شکلهای 2، 3، 4 و 5 آورده شده است. فعالیت آنزیم پروتئاز قلیایی در محیط ملاس چغندر در زمانهای 24، 48، 72، 96 و 120 ساعت به ترتیب معادل 20، 30، 32، 20 و صفر (واحد/ میلیلیتر) اندازهگیری شد که حداکثر فعالیت آنزیم تولید شده پس از 72 ساعت به دستآمد (شکل 2). فعالیت آنزیم پروتئاز قلیایی در محیط محلول پپتون در زمانهای 24، 48، 72، 96 و 120 ساعت به ترتیب معادل 110، 115، 115، 100 و 90 (واحد/ میلیلیتر) اندازهگیری شد که حداکثر فعالیت آنزیم تولید شده پس از 72 ساعت به دست آمد (شکل 3). فعالیت آنزیم پروتئاز قلیایی در محیط محلول نشاسته در زمانهای 24، 48، 72، 96 و 120 ساعت به ترتیب معادل 80، 90، 100، 90 و 80 (واحد/ میلیلیتر) اندازهگیری شد که حداکثر فعالیت آنزیمتولید شده پس از 72 ساعت به دست آمد (شکل 4).
شکل 2- مقایسه تولید آنزیم پروتئاز قلیایی در محیط کشت ملاس چغندر در دمای 30 درجه سانتیگراد و سرعت هوادهی 100 دور بر دقیقه
شکل 3- مقایسه تولید آنزیم پروتئاز قلیایی در محیط کشت محلول پپتون در دمای 30 درجه سانتیگراد و سرعت هوادهی 100 دور بر دقیقه
شکل 4- مقایسه تولید آنزیم پروتئاز قلیایی در محیط کشت محلول نشاسته در دمای 30 درجه سانتیگراد و سرعت هوادهی 100 دور بر دقیقه
شکل 5- مقایسه تولید آنزیم پروتئاز قلیایی در محیط کشت YPG براث در دمای 30 درجه سانتیگراد و سرعت هوادهی 100 دور بر دقیقه فعالیت آنزیم پروتئاز قلیایی در محیط YPG براث در زمانهای 24، 48، 72، 96 و 120 ساعت به ترتیب معادل 350، 370، 450، 430 و 400 (واحد/ میلیلیتر) اندازهگیری شد که حداکثر فعالیت آنزیم تولید شده پس از 72 ساعت به دست آمد (شکل 5). شناسایی مولکولی مخمر مولد آنزیم پروتئاز قلیایی: مقایسه توالی 18s rDNA مخمر جدا شده با توالیهای موجود در پایگاه اطلاعات ژنومی با استفاده از نرم افزار بلاست انجام شد و مخمر مورد نظر براساس تحلیل توالی ژنومی 18s rDNA شناسایی شد. جدایه 38 جداسازی شده از پساب کارخانه رب گوجه فرنگی و مربا حداکثر تشابه را به میزان 99 درصد با یاروویا لیپولیتیکا نشان داد.
بحث و نتیجه گیری. بیشتر آزمایشها و پژوهشهایی که در زمینه تولید آنزیم پروتئاز قلیایی انجام گرفته با استفاده از سویههای استاندارد و آماده بوده است. برای مثال نلسون و یانگ[i] در سال 1987 تولید آنزیم خارج سلولی پروتئاز قلیایی توسط مخمر کاندیدا اوله آ را بررسی کردند (11). کلودیا و همکاران[ii] در سال 2001 کنترل ژنتیکی تولید آنزیم پروتئاز قلیایی را در سویههای موتانت یاروویا لیپولیتیکا[iii] ارزیابی کردند (17). چی و همکاران[iv] در سال 2007 توانستند مخمر دریایی آئروبازیدیوم پلولانس مولد آنزیم پروتئاز قلیایی را از رسوبات کارخانه نمک در اطراف خط ساحلی دریا کینگ دائو[v] چین جداسازی کنند (8). آکپینار و همکاران[vi] در سال 2011 موفق به جداسازی یاروویا لیپولیتیکا مولد آنزیم پروتئاز قلیایی از پنیر شدند (6). یاروویا لیپولیتیکا از پساب کارخانههای شهر اصفهان جداسازی شد. از آن جا که در پژوهشهای مختلف از سویههای آماده استفاده شده است، روشهای غربالگری در این زمینه کمتر به چشم میخورد. برای مثال چی و همکاران در سال 2007 به محیط کشت پایه YPG آگار 2/0 درصد کازئین اضافه کردند که این امر قطعاً تولید آنزیم پروتئاز قلیایی در جدایهها را مشخص نمیکند. بهشتی مآل و همکاران[vii] در سال 2009 از محیط کشت کازئین آگار با اسیدیتههای قلیایی 9، 10 و 11 استفاده کردند و نتایج خوبی را به دست آوردند (14). در این پژوهش در ابتدا از محیط پپتون آگار قلیایی با اسیدیتههای 9، 10 و 11 استفاده شد، با توجه به کم هزینه و ساده بودن این روش، روش مناسبی برای جداسازی اولیه سویههای مولد آنزیم پروتئاز قلیایی بوده و نتایج رضایت بخشی نیز داشته است. شایان ذکر است در مقالات و پژوهشهای گوناگون به این روش اشارهای نشده است. در مرحله دوم غربالگری از محیط کشت میلک آگار استفاده شد. این روش برای غربالگری میکروارگانیسمهای مولد آنزیم پروتئاز قلیایی بسیار مرسوم است. برای مثال شافعی و همکاران[viii] در سال 2010، آکپینار در سال 2011، ابراهیم و همکاران[ix] در سال 2007، ونتوسا و همکاران[x] در سال 1982، داویدو و همکاران[xi] در سال 1987 از این روش برای غربالگری ایزولههای مولد آنزیم پروتئاز قلیایی استفاده کردند (13، 6، 18 و 19). رشد بر روی چنین محیطی حکایت از ترشح آنزیم پروتئاز خارج سلولی دارد. با توجه به این که استفاده از محیط پپتون آگار مقیاسی از مقدار ترشح آنزیم پروتئاز در اختیار ما نمیگذاشت از محیطهای میلک آگار استفاده شد که در اثر هیدرولیز کازئین محیط کدر و سفید رنگ به شفاف تبدیل میشود. بنابراین، استفاده از این دو روش برای غربالگری میکروارگانیسمهای مولد آنزیم پروتئاز قلیایی مناسب است که برای جداسازی اکثر جنسهای مولد این آنزیم قابل انجام است. در این پژوهش نیز بیشتر بودن فعالیت آنزیمی جدایههایی که هاله شفاف وسیعتری ایجاد کرده بودند با سنجش به روش لوری تایید شد. محیط کشتهای YPG براث، محلول نشاسته، محلول پپتون و ملاس چغندر برای تولید آنزیم پروتئاز قلیایی آزمایش شد. از میان این محیط کشتها، محیط کشت YPG براث بهترین تولید آنزیم پروتئاز قلیایی را داشت. این محیط کشت یک محیط کشت غنی کننده است که استفاده از آن باعث افزایش بیومس سلولی به مقدار مناسب میشود در حقیقت تعداد سلولها به میزانی رسیده است که بتوانند در فاز تولیدی در محیط اصلی مقدار بالایی آنزیم پروتئاز قلیایی تولید کنند. دوی و همکاران[xii] در سال 2009، چی و همکاران در سال 2007 از محیط کشت محلول نشاسته به عنوان محیط القا کننده تولید آنزیم پروتئاز قلیایی به ترتیب توسطآسپرژیلوس نایجر و آئروبازیدیوم پلولانس استفاده کردند. در این پژوهش هم استفاده از محیط محلول نشاسته باعث القا تولید آنزیم قلیایی توسط یاروویا لیپولیتیکا شد.محیط کشتی که برای نخستین بار برای تولید آنزیم پروتئاز قلیایی توسط مخمرها در این پژوهش استفاده شد، محیط ملاس چغندر بود ولی متأسفانه نسبت به محیط YPG براث که بالاترین تولید این آنزیم را داشت این محیط کشت، محیط تولیدی مناسبی نبود که به نظر میرسد کاهش تولید آنزیم به علت کاهش بیوماس سلولی که ناشی از غلیظ بودن محیط کشت و وجود مقادیر زیاد ترکیبات قندی است و همچنین، به علت نبود ترکیبات پروتئینی به عنوان القا کننده و وجود بیش از حد ترکبیات قندی که احتمالا نقش مهار کنندگی دارند، باشد. پس از محیط کشت YPG براث بیشترین تولید در محیط پپتون مشاهده شد. البته قبلاً این محیط توسط رانی و همکاران[xiii] در سال 2012، شافعی و همکاران در سال 2010 و چی و همکاران در سال 2007 به عنوان یک محیط کشت القا کننده تولید آنزیم پروتئاز قلیایی به ترتیب توسط باسیلوس آلکالوفیلوس[xiv]، استرپتومایسس آلبیدوفلاووس[xv] و آئروبازیدیوم پلولانس گزارش شده بود و با توجه به بالا بودن میزان پروتئین و نبود ترکبیات قندی در محیط، القای تولید آنزیم پروتئاز قلیایی در این محیط امری بدیهی است.با توجه به این که جدایه مربوطه یعنی یاروویا لیپولیتیکا از پساب کارخانههای شهر اصفهان جدا شد، به نظر میرسد استفاده از سویه محلی میتواند در دستیابی به تولید بالای آنزیم پروتئاز قلیایی مفید واقع شود. همچنین، با توجه به غیر بیماریزا بودن سویه معرفی شده و تولید بالای آنزیم در این سویه میتوان این سویه را به عنوان سویه صنعتی مناسب معرفی کرد.
تشکر و قدردانی نگارندگان این مقاله از معاونت محترم پژوهش و فناوری و مدیریت تحصیلات تکمیلی واحد فلاورجان، دانشگاه آزاداسلامی برای حمایتهای فنی و اجرایی تشکر و قدردانی میکنند. [i]- Nelson and Young [ii]- Claudia et al. [iii]- Yarrowia lipolytica [iv]- Chi et al. [v]- Qingdao [vi]- Akpinar et al. [vii]- Beheshti Maal et al. [viii]- Shafei et al. [ix]- Ibrahim et al. [x]- Ventosa et al. [xi]- Davidow et al. [xii]- Devi et al. [xiii]- Rani et al. [xiv]- Bacillus alcalophilus [xv]- Streptomyces albidoflavus | ||
مراجع | ||
(1) Aguilar CN., Gutierrez C., Rado B., Rodriguez PA., Martinez H. Perspective of solid state fermentation for production of food enzymes. Biochemistry and Biotechnology 2008; 4 (2): 354- 66. (2) Akpinar O., Ucar F., Yalcin T. Screening and regulation of alkaline extracellular protease and ribonuclease production of Yarrowia lipolytica strains isolated and identified from different cheese in Turkey. Annals of Microbiology 2008; 61 (4):904- 15. (3) Beheshti Maal K., Emtiazi G., Nahvi I. Production of alkaline protease by Bacillus cereus and Bacillus polymixa in new industrial culture mediums and its immobilization. African Journal of Microbiology Research 2009; 3 (9): 491- 97. (4) Charles P., Devanathan V., Anbu P., Ponnus T., Wamy NM., Kalaichelvan TP., Hur KB. Purification characterization and crystallization of an extracellular alkaline protease from Aspergillus nidulans HA-10. Jornal of Basic Microbiology 2008; 48 (4):347- 52. (5) Chi Z., Ma C., Wang P., Li HF. Optimization of medium and cultivation conditions for alkaline protease production by the marine yeast Aureobasidium pullulans. Journal of Bioresource Technology 2007; 98 (5): 534- 38. (6) Claudia I., Gonzalez L., Roman S., Sylvie B., Claude G. Genetic control of extracellular protease synthesis in the yeast Yarrowia lipolytica. Genetic Society of America 2001; 23 (6): 417- 27. (7) Davidow SL., Donnell MM., Kaczmarek SF., Pereiva AD., Dezeeum RJ., Franke EA. Cloning and sequencing of the alkaline extracellular protease gene of Yarrowia lipolytica. Journal of Bacteriology 1987; 169 (1):4621- 29. (8) Devi MK., Banu AR., Gnanaprabhal GR., Pradeep BV., Palaniswamy M. Purification characterization of alkaline protease enzyme from native isolate Aspergillus niger and compatibility with commercial detergent. Indian Journal of Science and Technology 2008; 1 (7): 250- 9. (9) Gawel N.J., Jarret R.L. A modified CTAB DNA extraction procedure for Musa and Ipomoae. Plant Molecular Biology Reporter 1991; 9 (3): 262- 6. (10) Gupta R., Beg QK., Lorenz P. Bacterial alkaline protease molecular approaches and industrial applications. Applied Biotechnology 2002; 59 (2): 15- 32. (11) Ibrahim ASS., Shayeb NMA., Mabrouk SS. Isolation and identification of alkaline protease production alkaliphilic bacteria from an Egyption soda lake. Journal of Applied Science 2007; 3 (8):1363- 8. (12) Jacobs I., Eliasson M., Uhlen M., Flick J.I.Cloning sequencing and expression of subtilisin Carlsberg from Bacillus licheniformis. Nucleic acid Research 1985; 13 (7): 8913- 26. (13) Lowry O.H., Rosebrough N., Farr A., Rundall R. Protein measurement with folin phenol reagent. Journal of Biology and Chemistry 1951; 193 (4): 265- 75. (14) Nadeem M., Qazi J.I., Baij S., Syed Q.A. Effect of medium composition on commercially important alkaline protease production by Bacillus licheniformis N-2. Food Technology and Biotechnology 2008; 46 (4): 388- 94. (15) Nakamura T., Syukunobe Y., Sakurai T., Idota T. Enzymatic production of hypoallergenic peptides from casein. Milchwissens Chaft 1993; 48 (9): 11- 4. (16) Nelson G., Young W.T. Extracellular acid and alkaline protease from Candida olea. Journal of General Microbiology 1987; 133 (6):1461- 9. (17) Rani R., Prasad N.N., Sambasivarao RK. Optimization of conditions for the production of alkaline protease from a mutant Aspergillus flavus AS.2. Journal of Society of Applied Sciences 2012; 3 (3): 565- 76. (18) Rao MB., Tanksale AM., Ghatge MS., Deshpande VV. Molecular and biotechnological aspects of microbial protease. Microbial and Molecular Biology 1988; 62 (9): 597- 635. (19) Taylor M.M., Bailey D.G., Feairheller SH. A review of the use of enzyme in tannery. Journal of American Leather Chemistry 1987; 82 (5): 153- 65. (20) Ventosa A., Quesada E., Rodriguz F., Ruiz B.F., Ramos C.A. Numirical taxonomy of moderately halophylic gram negative rods. Journal of Microbiology 1982; 12 (8): 281- 6. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 6,658 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,741 |