تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,686 |
تعداد مقالات | 13,791 |
تعداد مشاهده مقاله | 32,402,158 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 12,797,043 |
ارزیابی پتانسیلهای اقلیمی کشت زعفران در شهرستان مرودشت | ||
جغرافیا و برنامه ریزی محیطی | ||
مقاله 9، دوره 22، شماره 3، آذر 1390، صفحه 143-154 اصل مقاله (297.24 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
حسین محمدی1؛ فیروز رنجبر* 2؛ محسن سلطانی2 | ||
1استاد اقلیم شناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران | ||
2دانشجوی کارشناسی ارشد اقلیم شناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
محدویتها و مرزهای تولید محصولات کشاورزی وابسته به شرایط اقلیمی است و آب و هوا یکی از مهمترین عوامل موثر در فعالیتهای انسان به ویژه در بخش کشاورزی است. این تحقیق به منظور ارزیابی شرایط اقلمی برای کشت محصول زعفران در شهرستان مرودشت صورت گرفته است. برای انجام این کار از دادههای روزانه دمای شهرستان مرودشت به صورت روزانه و دادههای بارش ماهانه در یک دوره آماریی20ساله (1986-2005) استفاده شده است. در این تحقیق شرایط دمای حداقل، میانگین و نوسانات روزانه دما با توجه به نیازهای گیاه زعفران در شهرستان مرودشت مورد بررسی قرار گرفت و این شرایط با شهرستانهای زعفران خیز ایران مقایسه شد. شرایط یخبندان و وقوع دماهای زیر صفر درجه نیز دراین شهرستان بررسی شد. میزان درجه روز مورد نیاز برای رشد و گلدهی و همچنین ضریب گیاهی و نیاز آبی این گیاه نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. براساس نتایج، از نظر دمایی و نوسانات روزانه دما، شهرستان مرودشت با شهرستانهای زعفران خیز ایران مانند: قائن و تربت حیدریه به طور نسبی دارای مشابهت است و از این نظر برای کشت زعفران محدودیت وجود ندارد. از نظر احتمال وقوع یخبندان و همچنین درجه روز مورد نیاز برای رشد و گلدهی زعفران در شهرستان مرودشت محدودیتی وجود ندارد و با توجه به ضریب گیاهی و نیاز آبی این محصول در دوره اولیه رشد با توجه به کسری آب مورد نیاز، آبیاری این محصول ضروری است ولی در دوره توسعه و میانی با توجه به بارشهای زمستانه و وجود رطوبت در خاک میتوان تعداد دفعات آبیاری را کاهش داد. | ||
کلیدواژهها | ||
شرایط اقلیمی؛ زعفران؛ درجۀ روز؛ ضریب گیاهی؛ نیاز آبی؛ مرودشت | ||
مراجع | ||
ابریشمی، محمد حسن، (1376)، زعفران ایران، شناخت تاریخی، فرهنگی و کشاورزی، انتشارات آستان قدس رضوی، چاپ اول، مشهد. امیر قاسمی، تراب، (1380)، زعفران طلای سرخ ایران، انتشارات نشر آیندگان، چاپ اول، تهران. بایبوردی، محمد، (1372) روابط آب و خاک، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ ششم، تهران. بستانی پور، لیلا، (1382)، ارزیابی وضعیت فضایی و استقرار فضاهای آموزشی شهر مرودشت با کمک GIS، پایان نامۀ کارشناسی ارشد، دانشگاه تهران، گروه جغرافیا. بهنیا، محمدرضا، (1370)، زراعت زعفران، انتشارات دانشگاه تهران، تهران. پارسیان، احمد و همدانی، علی، (1387)، مبانی احتمال، نشر شیخ بهایی، اصفهان. خالدی، شهریار، (1374)، آب و هواشناسی کاربردی (کاربرد آب و هوا در برنامه ریزی ناحیه ای )، نشر قومس، تهران. عزیزی، قاسم و یاراحمدی، داریوش، (1383)، بررسی ارتباط پارامترهای اقلیمی و عملکرد گندم دیم با استفاده از مدل رگرسیونی، مجله پژوهشهای جغرافیایی، شماره 44، دانشگاه تهران. علیزاده، امین، (1387) رابطه آب و خاک و گیاه، انتشارات دانشگاه امام رضا، چاپ هشتم، مشهد. فاتح، شاهرخ، (1387)، بررسی تاثیر عوامل زیانبار اقلیمی بر اجزای عملکرد گندم در سطح ایستگاه های هواشناسی کشاورزی کشور، پایان نامۀ کارشناسی ارشد، دانشکدۀ کشاورزی، کرج. فرج زاده، منوچر و تکلوبیغش، عباس، (1380)، ناحیه بندی آگروکلیمایی استان همدان با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی، مجله پژوهشهای جغرافیایی، شماره 41، دانشگاه تهران. فکرت، حسین، احتشام، محسن، دادخواه، محمدرضا، (1382)، زعفران ایرا ن گوهری ناشناخته (کاشت، داشت، برداشت، فرآوری)، انتشارات شهر آشوب، چاپ اول، تهران. فلاح چای، میر مظفر و سپید نژاد فهیم، سید رضا، (1385)، آمار و احتمال کاربردی، انتشارات ندای سبز شمال. قطره سامانی، سعید، (1384)، کاربرد هواشناسی در کشاورزی- تأثیر دمای پایین در تولیدات کشاورزی، پژوهشکدۀ اقلیم شناسی، نشریۀ داخلی، ضمیمۀ نشریۀ علمی و فنی نیوار، تهران. کافی، محمد، (1381)، زعفران، فناوری تولید و فرآوری، انتشارات زبان و ادب، مشهد. مبارکی، زهرا، (1384)، مکانیابی کشت زعفران در استان قزوین، پایان نامۀ کارشناسی ارشد، دانشکدۀ جغرافیا، دانشگاه تهران. محمدی، حسین و مقتدری، قاسمعلی، (1383)، ارزیابی پتانسیل های اقلیمی کشت نخل در استان گلستان، پژوهشهای جغرافیایی، شمارۀ 49، دانشگاه تهران. محمدی، حسین، (1385)، آب و هواشناسی کاربردی، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ اول، تهران. Azizi-Zohan, A. Kamgar-Haghighi, A ,A. Sepaskhah, A, R. (2007), Crop and Pan Coefficients for Saffron in a Semi- arid region of Iran, Journal of Arid Enviroments 72 (2008) pp270-278. Haulicek, J. (1985). The effect of weather on crop production UVTiz, 3, praha. Rashed, M, H, Kafi, M, Koochaki, A, Nassiri, M (2006), Saffron (crocus sativus) Production and Processing. , Science Publications, 87-96pp. Sepaskhah, A. R, Kamgar-Haghighi, A A. (2009), Saffron Irrigation Regime. Journal of production. Vol 3. Willard, Pat. (2001), Secrets of Saffron, Beacon press, pp 185-192.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 598 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,780 |